Naslovnica

Datum

10. - 12. Ožujka, 2011.

Mjesto

Hotel Antunović
Zagreb, Hrvatska

Organizator kongresa

Društvo nastavnika opće/obiteljske medicine

DOBRODOŠLICA PREDSJEDNICE DNOOM-A

Poštovane kolegice i poštovani kolege,

2. kongres Društva nastavnika opće/obiteljske medicine (DNOOM) posvećen je zbrinjavanju bolesnika od šećerne bolesti u obiteljskoj medicini. Temu smo izabrali zbog vrlo velikog značaja kojeg šećerna bolest sve više dobiva u strukturi pobola i smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti te radi teških komplikacija koje nastaju lošim zbrinjavanjem. Prema novim smjernicama liječenje inzulinom počinje sve ranije, a liječnik obiteljske medicine se ohrabruje sve više da preuzme aktivnu ulogu u tom liječenju. U Hrvatskoj nažalost cjelokupna organizacija liječenja šećernog bolesnika nije prijateljska prema samom bolesniku. Zajedničko zbrinjavanje bolesnika od strane liječnika obiteljske medicine i specijaliste endokrinologa uz obvezu da isključivo specijalista endokrinolog može propisati inzulinsku terapiju, često izaziva prekasno uvođanje inzulina. Hrvatska nisu samo veliki gradovi, ljudi žive i u malim i nedostupnim selima, otocima koje svojom zdravstvenom brigom pokriva liječnik obiteljske medicine.

Društvo nastavnika opće/obiteljske medicine okupilo je predavače iz zemalja regije jer je nama kao predstavnicima važne medicinske struke vrlo važno uklopiti se i biti prepoznatljiv i izvan granica naše domovine, kao i razmijeniti iskustva oko tako važnog problema. Tako da ćemo pored pozvanih predavanja hrvatskih nastavnika obiteljske medicine, na ovom kongresu imati priliku čuti i inozemne predavače zemalja regije. Kako bi se liječnici obiteljske medicine upoznali s najnovijim saznanjima o liječenju šećerne bolesti na kongresu je organizirano 5 istovjetnih radionica o peroralnom i inzulinskom liječenju, s naglaskom na praktični rad.

Nadalje moram istaknuti našu odličnu suradnju s farmaceutskim i ostalim tvrtkama. Bez njihove pomoći i podrške ovakvi skupovi se ne bi mogli održati. Satelitski simpoziji sponzorirani od tih tvrtki prezentirat će nove rezultate kliničkih studija, utemeljene na medicini baziranoj na dokazima. Na kraju osim profesionalne potrebe za poboljšanjem saznanja liječnika obiteljske medicine o novostima u zbrinjavanju bolesnika sa šećernom bolesti, kongres je prilika za kolegijalne susrete i neformalna druženja. Iako socijalni program baš i nije bogat, jer je DNOOM usmjeren prvenstveno edukaciji, mišljenja sam da svega nabrojanog neće nedostajati.

Prof. dr. sc. Biserka Bergman Marković
Predsjednik Društva nastavnika opće / obiteljske medicine